• Δημοσιεύματα
  • Κερδίζει έδαφος η αφαίρεση όγκου μαζί με ακτινοθεραπεία αντί της μαστεκτομής

Κερδίζει έδαφος η αφαίρεση όγκου μαζί με ακτινοθεραπεία αντί της μαστεκτομής

afairesi ogkou aktinotherapeiaΤο πιο εκτεταμένο χειρουργείο, δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή
Αύξηση 13% σημειώνεται παγκοσμίως στις επεμβάσεις διατήρησης του μαστού μετά από διάγνωση καρκίνου, με τη μέθοδο της ογκεκτομής (αφαίρεση του τεταρτημορίου του μαστού στο οποίο εντοπίζεται η βλάβη, σε συνδυασμό με ακτινοθεραπεία - μέθοδος η οποία κερδίζει διαρκώς έδαφος- αποδεικνύοντας ότι η μαστεκτομή δεν αποτελεί πλέον μονόδρομο, αλλά αντίθετα η γυναίκα μπορεί να διατηρήσει το μαστό της στις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού. Οι ενδείξεις για μαστεκτομή μειώνονται και η συχνότητα των συντηρητικών επεμβάσεων του μαστού αυξάνεται. Η ογκεκτομή σε συνδυασμό με την ακτινοθεραπεία, δείχνει να έχει ακόμα καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα σε σύγκριση με τη μαστεκτομή στην προσπάθεια αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού. Στοχεύουμε χειρουργικά στον όγκο, έχοντας συγχρόνως στο οπλοστάσιό μας και τα πιο σύγχρονα ακτινοθεραπευτικά μέσα που εστιάζουν με ακρίβεια χιλιοστών στο σημείο από όπου αφαιρέθηκε όγκος και στη συνέχεια σε όλο τον μαστό, με την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των παρακείμενων υγιών ιστών.

Η διάρκεια αυτού του είδους των επεμβάσεων είναι σχετικά σύντομη, γι αυτό και η παραμονή στην κλινική δεν ξεπερνά τη μία ημέρα, με την επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες να κυμαίνεται από 2-4 ημέρες. Η ασθενής μετά το χειρουργείο, δεν χρειάζεται να ακολουθήσει συγκεκριμένες οδηγίες εκτός ίσως από την αποφυγή γυμναστικών ασκήσεων ενδυνάμωσης του άνω μέρους του σώματος για 1-3 εβδομάδες και την αποφυγή επαφής του τραύματος με νερό για 48 ώρες μετά το χειρουργείο. Η χρήση στηθόδεσμου, ενθαρρύνεται άμεσα μετεγχειρητικά σε όλες τις επεμβάσεις του μαστού, καθώς δρα προστατευτικά ως νάρθηκας, σταθεροποιώντας τον χειρουργημένο μαστό.

Πρωτεύων στόχος μας είναι η ογκολογική ασφάλεια της ασθενούς, προσεγγίζοντας τον όγκο με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρηθεί το σχήμα του μαστού, και να μην παραμορφωθεί στο ελάχιστο η εικόνα του. Αρκετές φορές η μικρή ανόρθωση στο σχήμα που επιτυγχάνεται απόρροια της επέμβασης, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η εμφάνιση του μαστού να είναι καλύτερη και από εκείνη που είχε πριν.

Εκτύπωση Email

ΙΑΤΡΕΙΟ: ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟ ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ: Αναστασίου Τσόχα και Δημ. Σούτσου, Αθήνα 115 21, 3ος όροφος. Τηλ. γραμματείας: 6974038749
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ: Αθανασιάδου 9, πάροδος Δ. Σούτσου 115 21 Αθήνα. Τηλ.:210 6416 624, Fax.: 210 6416634
ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΙΑΤΡΟΥ: 6944530710, 6974038749, 210 6416624, Fax.: 210 6416634; email:poulakakifiorita@yahoo.com

1

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

3