• Νέα
  • Μείωση του Kινδύνου Eπανεμφάνισης του Kαρκίνου

Μείωση του Kινδύνου Eπανεμφάνισης του Kαρκίνου

Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου και η αύξηση των θεραπευτικών επιλογών της νόσου έχουν βελτιώσει σε αξιοσημείωτο βαθμό την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, η αύξηση της επιβίωσης των ασθενών έχει οδηγήσει και στη σημαντική άνοδο του ποσοστού των νεοδιαγνωσθέντων καρκίνων που αποτελούν δεύτερη πρωτοπαθή κακοήθεια, σε ποσοστό 16%.

Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος στα πλαίσια του ASCO 2012 στο Σικάγο στις 2 Ιουνίου, ήταν η «ανίχνευση» των ασθενών εκείνων που εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ένα δεύτερο καρκίνο μαστού και η εκπαίδευσή τους από τους θεράποντες ιατρούς τους ώστε να μπορούν να διαχειριστούν τους παράγοντες κινδύνου που τους αφορούν. Ανάμεσα στους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ενός δεύτερου καρκίνου αναφέρεται το κάπνισμα –που πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα ειδικά μετά από ακτινοθεραπεία ή θεραπεία με αλκυλιωτικό παράγοντα, ενώ για την παχυσαρκία που ενοχοποιείται για την υποτροπή της νόσου δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες που να στοιχειοθετούν την αύξηση κινδύνου εμφάνισης δεύτερων πρωτοπαθών καρκίνων. Υπάρχουν όμως αποδείξεις ότι οι παχύσαρκοι ασθενείς που έχουν επιβιώσει από έναν πρώτο καρκίνο έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο ή διαβήτη και γι’ αυτό σε αυτή την ομάδα ασθενών συστήνεται ο έλεγχος του βάρους με ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση.

Η εξατομικευμένη στρατηγική παρακολούθησης των ασθενών που επιβίωσαν ενός καρκίνου εξαρτάται από τη γενετική προδιάθεση, τη θεραπεία που έλαβαν για την αντιμετώπιση της νόσου αλλά και από τον τρόπο ζωής που ακολουθούν –κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, παχυσαρκία –παράγοντες που κατατάσσουν τους ασθενείς ανάλογα σε χαμηλού, μεσαίου και υψηλού κινδύνου για εμφάνιση ενός δεύτερου πρωτοπαθούς καρκίνου.

Πηγή : chicago2012.asco.org/NCIPQ

Εκτύπωση Email

ΙΑΤΡΕΙΟ: ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟ ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ: Αναστασίου Τσόχα και Δημ. Σούτσου, Αθήνα 115 21, 3ος όροφος. Τηλ. γραμματείας: 6974038749
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ: Αθανασιάδου 9, πάροδος Δ. Σούτσου 115 21 Αθήνα. Τηλ.:210 6416 624, Fax.: 210 6416634
ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΙΑΤΡΟΥ: 6944530710, 6974038749, 210 6416624, Fax.: 210 6416634; email:poulakakifiorita@yahoo.com

1

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

3